>>  רפואת שיניים לשינה - מניעת נחירות , דום נשימה חסימתי , וחריקת שיניים

>>  הטיפולים שלנו

זוגות רבים חווים עוגמת נפש מדי לילה : זה נוחר חזק , ומונע שינה מזו.         ( לעיתים יקרה גם ההיפך).

במקרים חמורים המצב מגיע להפרדת חדרי שינה.

 

האם רק הרעש הוא הבעייה ?

כאשר האדם הנוחר מקיץ משנתו  עייף , ובמהלך היום נרדם בקלות בכל הפוגה  מפעילות או אף תוך כדי נהיגה , קיימת סבירות גבוהה שבמהלך הלילה מתקיימות אצלו הפסקות נשימה ממושכות , לא מודעות , שמסתיימות בפרץ של נחירות , שוב ושוב לאורך הלילה.

 

מצב זה  מכונה במינוח הרפואי " דום נשימה חסימתי " וכאשר הוא מתרחש בתדירות העולה על 5 פעמים בשעה לאורך כל שעות השינה, יגרום לעייפות רבה ,ולכן נחשב מסכן חיים  בשל העלייה הדרמטית בסבירות לתאונת דרכים בזמן נהיגה .

מה הוא הגורם לנחירות ולעצירת הנשימה במהלך השינה ? בזמן שינה על הגב שוקעת הלשון לכוון הלוע , וקנה הנשימה נמעך באופן חלקי או מלא . מעבר האויר בצינור מעוך גורם לרטט קולני של הרקמות .  אצל אנשים הסובלים מעודף משקל איזור הלוע ובסיס הלשון מכילים רקמה שומנית עודפת שמגבירה את צפיפות מעברי האויר ומעלה את הסבירות לנחירות עזות .

קיימים 3 סוגי טיפול שיעילותם מוכחת להפחתה משמעותית של נחירות ודום נשימה חסימתי

 

 CPAP

  - משאבה הדוחסת אויר דרך צינור ומסיכה אל דרכי הנשימה של המטופל . יעילות המכשיר מוכחת , אבל הבעייתיות שלו היא הסירבול של מסיכה וצינור ; רעש המשאבה והתייבשות הפה והאף.

 

2 ) ניתוח להזזת  שתי הלסתות –מבוצע במקרים קיצוניים , בהרדמה כללית בבית חולים , בהצלחה רבה אך במחיר שינוי תווי הפנים.

 

3 ) התקן דנטלי – מדובר בשתי פלטות ( ללסת עליונה ותחתונה )  , המוכנסות לפה לקראת השינה , השימוש בהן  "מושך קדימה " את הלשון ופותח את  מעבר האויר בלוע . ההסתגלות יחסית קלה .

קיימים טיפולים נוספים נגד נחירות אך יעילותם לטווח הארוך עומדת בספק.

 

כיצד פועל ההתקן הדנטלי למניעת נחירות?

 הנחירות מתרחשות בזמן שכיבה על הגב בעיקר, עקב שקיעת בסיס הלשון אל הלוע , היצרות מעבר האויר בקנה ורטט הרקמות .

 

מטרת ההתקן הדנטלי היא לשחרר את מעבר האויר בקנה  על ידי הזזת הלסת התחתונה ויחד איתה בסיס הלשון – קדימה.

 

מדובר בשתי פלטות המותאמות במדוייק לשיניים , ומשתלבות  זו מול זו כך שהלסת התחתונה מובאת קדימה ממצב הסגירה הרגיל של הלסתות.

ניתן לבצע הדגמה פשוטה של עקרון פעולת ההתקן ברגע זה ממש: הטו את הראש לאחור – כמו במצב שכיבה על הגב והפיקו צליל נחירה . כעת דיחפו את הלסת התחתונה החוצה כך שהשיניים  הקדמיות התחתונות עוברות את העליונות  . נסו להפיק צליל נחירה .אצל רוב האנשים כמעט לא ישמע רעש , שכן נתיב האויר נפתח לרווחה . הרכבת  ההתקן הדנטלי מחזיקה את הלסת התחתונה  במנח קדמי שמאפשר זרימת אויר חופשית .

לפני בניית התקן דנטלי למניעת  נחירות ודום נשימה חסימתי חובה לעבור מספר בדיקות : בדיקה על ידי רופא אף אוזן גרון על מנת לשלול חסימת מעברי האויר על ידי שקדים מוגדלים וכו'  , בדיקת רופא שיניים כולל צילום פנורמי כדי לוודא שהשיניים תקינות ומסוגלות לשאת את ההתקן , ולעיתים תבוצע גם בדיקה במעבדת שינה כדי לאמוד את חומרת דום הנשימה החסימתי.

רופא השיניים נוטל מידות מפה המטופל ולאחר כשבועיים מותאם ההתקן .

 

 

ההסתגלות לשינה עם ההתקן הדנטלי יחסית קלה , כמות הנחירות ועוצמתן יורדות באופן מיידי ואיכות השינה עולה .

קיימות תופעות לוואי לשימוש בהתקן הדנטלי : בבוקר יש תחושה שהשיניים לא נפגשות במקום , אך תחושה זו חולפת תוך זמן קצר . עלולה  להיות  אי נוחות בשרירים , אך ניתן לכוון את מידת הזזת הלסת כך שאי הנוחות תהיה מינימלית.

 

ההתקנים הדנטליים נמצאים בשימוש בארצות הברית כ-20 שנים עם מעקב רפואי ארוך טווח , ומוכרים כטיפול  יעיל למניעת דום נשימה חסימתי ונחירות.

קיימים 16 עיצובים שונים של התקנים דנטליים שאושרו על ידי  האף .די .אי . ותפקידו של הרופא המטפל לבחור ולהתאים את הדגם המתאים לכל מתרפא.